петак, 26. фебруар 2016.

Određivanje pufernog kapaciteta vode za piće

ODREĐIVANJE PUFERNOG KAPACITETA VODE ZA PIĆE



POSTUPAK

      Odmeriti 100 ml ispitivanog uzorka u menzuru sa zapušačem. Uroniti elektrodu pehametra u rastvor nepoznate pH vrednosti i pročitanu vrednost sa pehametra uneti u tabelu.
       U menzuru dodati kiselinu ili bazu i odrediti pH nakon mešanja i takođe pH vrednost uneti u tabelu.

PRIBOR I REAGENSI

  1. menzura od 100 ml za zapušačem
  2. graduisana pipeta od 10 ml
  3. 0,1 M rastvor HCl
  4. 0,1 M rastvor NaOH
  5. pufer pH= 10
  6. pufer pH= 4
  7. pehametar
Tabela 1: Rezultati određivanja pufernog kapaciteta uzorka vode


PUFERSKI KAPACITET

pH
VODOVODSKA VODA
7,07
VODOVODSKA VODA +2 ml KISELINE
6,42
VODOVODSKA VODA +2 ml BAZE
8,84
DESTILOVANA VODA
6,97
DESTILOVANA VODA + 2 ml KISELINE
2,72
DESTILOVANA VODA + 2 ml BAZE
10,46
PUFER 1 (PH=9,73)-AMONIJAČNI PUFER
9,72
PUFER 1 + 2 ml KISELINE
9,72
PUFER 1 + 2 ml BAZE
9,72
PUFER 2 (Ph =4,40)- ACETATNI PUFER
4,40
PUFER 2 + 2 ML KISELINE
4,40
PUFER 2 + 2 ml BAZE
4,40


ZAKLJUČAK

Vodovodska voda u sebi sadrži katjone ( Ca+2, Mg+2, K+, Na+)  i anjone   (CO32-, HCO3-, Cl-, SO42-, ) , koji sa vodonikovim i hidroksidnim jonima iz kiseline i baze reaguju međusobno, ne dozvoljavajući veliku promenu pH vrednosti sredine.

Zato se može reći da vodovodska voda ima određeni puferni kapacitet u odnosu na destilovanu vodu koja to svojstvo nema.

Нема коментара:

Постави коментар