ODREĐIVANJE PUFERNOG KAPACITETA VODE ZA PIĆE
POSTUPAK
Odmeriti 100 ml ispitivanog uzorka u menzuru sa zapušačem. Uroniti elektrodu pehametra u rastvor nepoznate pH vrednosti i pročitanu vrednost sa pehametra uneti u tabelu.
U menzuru dodati kiselinu ili bazu i odrediti pH nakon mešanja i takođe pH vrednost uneti u tabelu.
PRIBOR I REAGENSI
- menzura od 100 ml za zapušačem
- graduisana pipeta od 10 ml
- 0,1 M rastvor HCl
- 0,1 M rastvor NaOH
- pufer pH= 10
- pufer pH= 4
- pehametar
Tabela 1: Rezultati određivanja pufernog kapaciteta uzorka vode
PUFERSKI KAPACITET
|
pH
|
VODOVODSKA VODA
|
7,07
|
VODOVODSKA VODA +2 ml KISELINE
|
6,42
|
VODOVODSKA VODA +2 ml BAZE
|
8,84
|
DESTILOVANA VODA
|
6,97
|
DESTILOVANA VODA + 2 ml KISELINE
|
2,72
|
DESTILOVANA VODA + 2 ml BAZE
|
10,46
|
PUFER 1 (PH=9,73)-AMONIJAČNI PUFER
|
9,72
|
PUFER 1 + 2 ml KISELINE
|
9,72
|
PUFER 1 + 2 ml BAZE
|
9,72
|
PUFER 2 (Ph =4,40)- ACETATNI PUFER
|
4,40
|
PUFER 2 + 2 ML KISELINE
|
4,40
|
PUFER 2 + 2 ml BAZE
|
4,40
|
ZAKLJUČAK
Vodovodska voda u sebi sadrži katjone ( Ca+2, Mg+2, K+, Na+) i anjone (CO32-, HCO3-, Cl-,
SO42-, ) , koji sa vodonikovim i hidroksidnim jonima iz kiseline i baze reaguju međusobno, ne dozvoljavajući veliku promenu pH vrednosti sredine.
Zato se može reći da vodovodska voda ima određeni puferni kapacitet u odnosu na destilovanu vodu koja to svojstvo nema.
Нема коментара:
Постави коментар